FILET MIGNON

Filet mignon lõigatakse veise sisefilee peenemast otsast. Tegemist on kuni 5 cm paksuse ja 300–400 grammise hästi pehme ja kulinaarias kõrgelt hinnatud lihatükiga. Kõige levinum küpsetusviis on kuumal grillil või pannil igast küljest mõned minutid ning seejärel ahjus järelküpsetamine. Tulemus peab jääma seest roosa, mahlane ning pehme. Kuna lihatükk on hästi taine, küpsetatakse seda teinekord ka peekonisse mähituna.

Retsept

FILET MIGNON SEENEKASTME JA HASSELBACKI KARTULITEGA
Kolmele

3 EMH filet mignoni
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

praadimiseks:
rapsiõli
3–4 küüslauguküünt
paar rosmariinioksa
võid

seenekaste:
1 sibul
2 küüslauguküünt
rapsiõli
killuke võid
suur peotäis kukeseeni
80 ml Madeirat
soola
värskelt jahvatatud valget pipart
näpuotsaga kuivatatud tüümianit
veidike jahu
200 ml vahukoort

kartulid:
6–8 ühesuurust kartulit
külmpressitud oliiviõli
pardirasva
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
ürte, soovi korral

Alusta kartulite valmistamiseks, selleks pese kartulid, aseta puulusika peale ning tee 3–4 mm tagant sisselõiked nii, et põhja läbi ei lõika (siinkohal ongi lusikas abiks). Tõsta kartulid ahjuvormi, nirista peale oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga. Küpseta eelkuumutatud 200 kraadises ahjus 30 minutit, seejärel lisa iga kartuli peale sutsuke pardirasva, lisa soovi korral hakitud ürte ning küpseta veel 10–15 minutit kuni kartulid on pehmed.
Maitsesta lihatükid igast küljest soola ja pipraga. Kuumuta ahjukindlal pannil õli, pruunista tükke ühelt küljelt 3 minutit, siis veereta pannil kiiresti, et küljed kergelt pruunistuksid, seejärel keera ringi, lisa võid, küüslauguküüned ning rosmariinioksad ning küpseta veel, aeg-ajalt võiga kastes paar minutit. Tõsta panniga eelkuumutatud 200 kraadisesse ahju ning küpseta veel 7–8 minutit. Tõsta välja ning lase enne serveerimist 10 minutit lihal puhata. 
Kastme valmistamiseks koori sibul ja küüslauk ning haki peeneks. Kuumuta pannil õli, lisa killuke võid ning prae sibul ja küüslauk läbi. Lisa seened, prae läbi, lisa Madeira ning kuumuta alkohol välja. Seejärel raputa seentele veidike jahu, kuumuta. Maitsesta soola, pipra ja tüümianiga. Vala peale vahukoor, sega hästi läbi ning lase madalal kuumusel korraks keema tõusta.

Scroll to Top