Chuck rib-eye lõiku kutsutakse klassikalise Rib-eye lõigu väiksemaks vennaks. Vahe on selles, et esimene on lõigatud veise kaelapoolsemate ribide vahelt, mis on pisut sitkemad. Seetõttu peetakse mõnikord sobilikumaks ka seda tükki hautada. Samas, kui anda sellele kenasti kuumust ja küpsetada või grillida kolm-neli minutit ühelt ja teiselt poolt ning jätta ahju veel 150 kraadi juurde kümmekonnaks minutiks järelküpsema, siis saab sellest ka mõnusalt pehme lihatüki.
CHUCK RIB-EYE LEHTPEEDI JA ÜRDIVÕIGA
Neljale
1 EMH lihaveise chuck rib-eye lõik
ürdivõi:
75 g toasooja võid
pundike siledalehelist peterselli ning murulauku
1 väike tšilli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
lehtpeedi salat:
500 g lehtpeedi lehti
4 küüslauguküünt
veidike õunasiidriäädikat
külmpressitud oliiviõli
Valmista esmalt maitsevõi. Selleks haki maitseroheline ja tšilli peeneks, sega võiga ning maitsesta soolaga. Keera toidukilesse ning pista sügavkülma. Võta liha vähemalt 30 minutit enne küpsetamist toatemperatuurile. Koori küüslauguküüned ning viiluta õhukeselt. Lõika peedilehed ribadeks. Kuumuta pannil õli ning prae küüslauk kergelt läbi, seejärel lisa lehtpeedilehed ning kuumuta kuni need on närtsinud. Maitsesta soola ning tilgakese äädikaga. Võta või sügavkülmast toatemperatuurile ning lõika terava noaga sobiva paksusega kettad. Küpseta või grilli liha, tõsta maitsevõi kettad peale ja serveeri salatiga.
LIHALÕIGUD KOLLASE MAITSEVÕI JA PALSAMIKARTULITEGA
Kahele
2 EMH lihaveise chuck rib-eye lõiku
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
külmpressitud oliiviõli
killuke võid
mõned küüslauguküüned
punt tüümianit
maitsevõi:
60 g toasooja võid
3 suurt kapparmarja
pisike killuke sibulat
0,5 küüslauguküünt
peterselli, tilli, rosmariini ja tüümiani (hakitult 1 sl)
2 anšoovisefileed
0,5 tl meelepärast sinepit
sorts Worchesterikastet
1 napp tl paprikapulbrit
1 napp tl karripulbrit
0,5 tl tšillipulbrit
näpuotsaga kurkumipulbrit
sidrunimahla
soola
kartulid:
400 g kartuleid
50 valge veini äädikat
soola
külmpressitud oliiviõli
2–3 sl palsamiäädikat
Koori sibul ja küüslauk, haki koos ürtide, kapparimarjade ja anšoovisefileedega hästi peeneks. Tõsta kaussi, lisa tükkidena toasoe või ning teised kompomonendid, maitsesta sidrunimahla ja soolaga, sega hästi hoolikalt läbi. Tõsta toidukilele, vormi vorstikeseks ning tõsta külmkappi maitsestuma niikauaks kui valmistad kartuleid ja liha.
Pese kartulid, lõika sektoriteks. Kuumuta potis soolaga maitsestatud vesi, lisa äädikas ning kartulid. Keeda 2–3 minutit, kurna ja auruta kuivaks. Tõsta kartulid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ning küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus kuni kartulid on seest pehmed ja pealt kuldsed. Nirista peale palsamiäädikas, sega hästi läbi ning tõsta veel paariks minutiks ahju tagasi.
Küpseta liha pannil ühelt poolt 3–4 minutit. Kui oled liha pannil ümber keeranud, lisa tükige võid, punt tüümianit ning küüslauku. Kasta küpsemise ajal liha kuuma võiga ning tõsta peale 4 minutit küpsetamist 15 minutiks 150-kraadisesse ahju järelküpsema.
Serveeri liha vürtsika maitsevõi ja palsamikartulitega.