KINTSULIHA

Kui kondiga lambakintsu tervelt küpsetamine on puhas klassika, kuid see eeldab suuremat seltskonda, kes liha ära söövad. Kondistatud kintsuliha pakub aga hoopis uusi võimalusi. Tervelt küpsetades valmib see kiiremini, kui kondiga tükk. Seda saab ka meelepärase täidisega täita ning rulli keeratuna küpsetada. Lisaks saab seda ka tükeldada ning valmistada sellest näiteks šašlõkki. Omal ajal oli ju lammas šašlõki sünonüüm ja kintsuliha on just õige valik selle valmistamiseks. Küll aga on kintsuliha üpris taine ja ebaühtlase paksusega. Sellega tuleb grillimisel arvestada ning, et tükid jääksid mõnusalt pehmeks, ei tohi neid üle küpsetada.

Retsept

LAMBAŠAŠLÕKK ASTELPAJUGA
Kuuele

1,4 kg EMH kondita lamba kintsuliha

marinaad:
300 g astepaljumarju
500 g sibulat
1 sl suhkrut
soola
1 punt münti

salat:
1 keskmine sibul
2 tl sumahhi
1 lamelelib
külmpressitud oliiviõli
1 sidruni mahl
1 küüslauguküüs
5–6 redist
1 väike paprika
1 keskmine tomat
1 kurk
granaatõunaseemneid
lehtsalatit
väike peotäis siledalehelist peterselli ja münti

Koori sibulad ning viiluta. Haki münt. Purusta astelpajumarjad. Sega kõik suures kausis, lisa suhkur ja maitse järgi soola. Lõika kintsuliha 3×4 suurusteks kuubikuteks, lisa marinaadi hukla, sega hästi läbi ning jäta vähemalt 6 tunniks marineeruma. Seejärel puhasta liha marinaadist ning küpseta. Salati jaoks koori sibul ja küüslauk. Viiluta sibul peenelt, sega sumahhiga kokku ning näpi läbi. Rebi lameleib tükikesteks ning prae pannil oliiviõliga kuldseks. Riivi küüslauk, sega sidrunimahla ning oliiviõliga salatikastmeks ja maitsesta soolaga. Lõika tomat, kurk, redis ja paprika väikesteks kuubikuteks. Rebi salat väiksemateks tükideks, haki ürdid. Sega kõik suures kausis kastmega kokku, viimasena raputa peale saiatükid. Serveeri koos šašlõkiga.

KEVADINE LAMMAS
Kuuele kuni kaheksale sööjale

1 EMH lambakints (2,4–2,6 kg)
külmpressitud oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
1 küüslaugumugul
suur kimp rohelist- peterselli, münti, tüümiani ning rosmariini
peaotäis rohelisi oliive
1 sidrun
2 suuremat sibulat

kõrvale:
2 brokolit
suurem kimp värskeid porgandeid
600–700 g värskeid kartuleid
võid

roheline kaste:
suur kimp peterselli ja münti
külmpressitud oliiviõli
soola
näpuotsaga tšillihelbeid
(küpsetatud sidruni mahl)
2 sl kappareid

Kondista lambakints (kont jäta alles puljongi keetmiseks), eemalda liigne rasv ning lõika kints “raamatu” moodi lahti, et saaksid võimalikult suure pinna. Piserda õliga ning maitsesta soola ja pipraga. Koori küüslauguküüned, haki koos oliivide ja maitserohelisega peeneks. Määri saadud segu ühtlaselt kintsulihale. Keera liha rulli ning kinnita toidunööriga. Kuumuta pannil veidi õli ning pruunista liharull igast küljest. Koori sibulad, lõika ratasteks ning tõsta ahjunõu põhja, aseta peale liharull. Lõika sidrun pooleks, pista lõikepind ülespoole ahjunõusse ning lisa 2 cm jagu vett. Tõsta lammas eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju ning küpseta kuni umbes 1,5 tundi kuni sisetemperatuur on vähemalt 60 kraadi (siis on liha veel roosakas). Kui soovid küpsemat liha, küpseta kuni 80 kraadini.
Samal ajal keeda kartulid, porgandid ja brokoli (ole valvas, porgandid ja brokoli peaksid jääma krõmpsud). Kurna, tõsta kõrvale. Kui liha on küps, sulata pannil või, lisa sorts õli ning prae köögiviljad kergelt kuldseks. Kastme valmistamiseks haki maitseroheline ja kapparid peeneks, sega juurde niipalju oliiviõli, et saaksid endale meelepärase paksusega kastme. Maitsesta soola ja tšillihelvestega ning pigista juurde ahjus küpsenud sidruni mahl.
Viiluta liha, serveeri köögiviljade ning rohelise kastmega.

Scroll to Top