ABA

Mõnikord eesti keeles ka lamba õlatükiks kutsutud lihas töötab elu jooksul usinalt, mis tähendab koka jaoks, et selle valmistamine nõuab aega, aga tulemus on täis maitseelamusi. Tegemist on kondiga lihastükiga, mis on suurepärane valik hautamiseks ja aeglaselt küpsetamiseks. Tõelise maitseelamuse saab siis, kui liha on nii pehme, et lihtsalt ise kondi küljest lahti kukub.

Retsept

ABAPRAAD INGVERIJUURIKATEGA
Neljale–viiele

1 EMH lamba abatükk kondiga
2 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl sidrunikoorepulbrit
5 küüslauguküünt
2 anšoovisefileed
1 rosmariinioks
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
soola

küpsetamiseks:
2 küüslaugumugulat
1 suurem sibul
2 rosmariinioksa
200 ml valget kuiva veini
200 ml vett

ingverijuurikad:
1 suur kaalikas
1 juurseller
külmpressitud rapsiõli
1 tl ingveripulbrit
sidrunimahla
mett
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Tee abatüki rasvakihti risti-rästi sisselõiked. Koori ja riivi küüslauguküüned. Haki rosmariin (1 sl jagu) ning ansoovisefileed. Sega koos küüslaugu, sidrunikoorepulbri ja oliiviõliga pastaks. Maitsesta soola ja pipraga. Määri abatükk ühtlaselt kokku, tõsta vaagnale, kata toidukilega ning tõsta üleöö külmkappi maitsestuma.
Kuumuta ahi 170 kraadini. Koori sibul, lõika ratasteks, tõsta küpsetusnõu põhja. Lõika küüslaugumugul pooleks, lisa koos rosmariiniokste, vee ja veiniga küpsetusnõusse. Aseta peale abatükk. Kata küpsetuspaberi ja fooliumiga ning küpseta 2 kuni 2,5 tundi kuni liha laguneb luult. Koori kaalikas ja seller, lõika ühesuurusteks kuubikuteks. Nirista peale õli, maitsesta ingveripulbri, soola ja pipraga, sega hästi läbi, tõsta küpsetusnõusse ning küpseta ahjus umbes 45 minutit. Tõsta ahjust, nirista peale sidrunimahla ja mett ning tõsta veel hetkeks ahju grillelemendi alla.
Kastme tarbeks, riisu panil olevalt leemelt rasv ning hõõru koos sibulate küüslauguga läbi sõela. Soovi korral lisa mõned lusikatäied toorjuustu ja kuumuta kaste veel korraks läbi.

Scroll to Top