KAEL

Kael on lamba puhul üks vintskemaid tükke, mis nõuab väga pikaldast madalal kuumusel küpsetamist. Kuigi algselt võib tunduda, et kondi ümber kuigi palju liha ei ole, siis pikaldase küpsetamise puhul, kui iga raasuke muutub suussulavalt pehmeks, jagub liha üllatavalt palju. Ideaalne valik raguu valmistamiseks.

Retsept

RAGUU LAMBA KAELAST
Kuuele

1 EMH lamba kael
külmpressitud oliiviõli
1 sibul
1 keskmine porgand
1 sellerivars
1 küüslaugumugul
250 ml kuiva punast veini
2 purki (400 g) hakitud tomateid
paar rosmariinioksa
peotäis salveilehti

petersellikaste:
suur punt siledalehelist peterselli
1 küüslauguküüs
sidrunikoort ning mahla
näpuotsaga tšillihelbeid

serveerimiseks:
500 g värsket pastat
parmesani

Koori sibul ja küüslauk. Haki kõik köögiviljad peeneks. Kuumuta pannil õli ning pruunista lambakael igast küljest, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta ahjupotti. Seejärel lisa vajadusel pannile veel veidi õli ning prae köögiviljad läbi. Lisa vein ning kuumuta kuni alkohol on aurustunud. Lisa ürdid ja hakitud tomatid, lase keema, maitsesta soolaga ning vala siis kõik ahjupotti. Kata pott esmaslt küpsetuspaberiga ja seejärel kaanega. Tõsta eelkuumutatud 170 kraadisesse ahju ning küpseta 2,5 tundi kuni lambakael on pehme.
Kastme valmistamiseks koori küüslauguküüs ning haki koos peterselliga peeneks, lisa maitse järgi sidrunimahla, maitsesta soola ja tšillihelvestega. Tõsta lammas ahjupotist välja, eemalda ürdivarred. Ribasta liha kahvlite abil ning tõsta kastmesse tagasi.
Samal ajal keeda pasta vastavalt pakendil olevale juhisele. Tõsta raguu hulka ning sega hästi läbi. Jaga pasta taldrikute vahel, serveeri petersellikastme ja riivitud paremesaniga.

KEVADINE LAMBAKAELAPRAAD KARTULITE JA HERNESTEGA
Kuuele

6 EMH lambakaela lõiku
soola
1 sl piprasega (võrdses koguses musta, valget, rohelist ja rose piprateri)
1 tl tšillihelbeid
1 sl kuivatatud rosmariini
külmpressitud oliiviõli
6 suurt sibulat
4 küüslauguküünt
200 ml kuiva valget veini
500–600 ml kana- või köögiviljapuljongit
1 kg väikseid kartuleid
400 g külmutatud rohelisi herneid
siledalehelist peterselli.

Kuumuta piprateri pannil, kuni muutuvad aromaatseks. Vala uhmrisse, lisa tšillihelbed ning uhmerda peenemaks. Sega juurde rosmariin. Nirista lambatükkidele oliiviõli, maitsesta soola ja pipra seguga. Kata toidukilega ja aseta ööpäevaks maitsestuma. Tõsta vähemalt pool tundi enne küpsetamist toatemperatuurile, koori sibulad ja küüslauk. Lõika sibul sektoriteks ja küüslauk haki peenemaks. Kuumuta ahjupotis õli, pruunista kaelalõigud igast küljest ning tõsta ahjupotist. Lisa sinna küüslauk ja sibul, kuumuta segades viis minutit. Tõsta juurde kaelatükid, vala peale vein ning kuumuta kuni alkohol on aurustunud. Vala peale puljong, kata küpsetuspaberi ning kaanega. Küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus tund aega. Tõsta juurde kartulid ning vajadusel lisa juurde puljongit või vett. Kata uuesti küpsetuspaberi ja kaanega ning küpseta veel 30–40 minutit, kuni kartul on küps. Tõsta ahjust, lisa herned, sega läbi ning tõsta veel 5–7 minutiks ahju, aga ilma kaaneta. Haki petersell ning puista seda serveerides toidule.

Scroll to Top