HAKKLIHA

Lihaveise hakkliha on toode, mis annab kliendile vabaduse valmistada vokki, kotlette, pirukat, ahjuroogasid, frikatelle, pitsakatet või ka pastakastmeid.

Retsept

LIHAVEISE BOLOGNESE
Neljale–viiele

500 g EMH lihaveise hakkliha
2 sibulat
1 keskmine porgand
1 sellerivars
2 rosmariinioksa
külmpressitud oliiviõli
50 ml piima
150 ml punast veini
500 ml tomatipüreed
400 g purustatud tomateid
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Koori sibulad haki peeneks koos porgandite, selleri ning rosmariiniga. Kuumuta pannil õli, lisa köögiviljad ning prae kergelt läbi. Lisa hakkliha ning prae. Seejärel lisa piim, lase keema, maitsesta soola ja pipraga ning lisa vein – alkohol kuumuta välja. Lisa purustatud tomatid ja tomatipüree. Kata kaanega ning lase madalal kuumusel tunnike haududa.
Serveeri keedutud spagettidega.

VÕIKU VEISEHAKKLIHA- JA PASTEEDIGA
Neljale

500 g EMH lihaveise hakkliha
EMH veisemaksapasteeti
jupp ingverit
3 küüslauguküünt
3–4 sl kalakastet
1 laimi mahl
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
külmpressitud oliiviõli
4 porgandit
punase veini äädikat
1/2 pikka kurki
rediseid
mungoa idusid
2 avokaadot
mündi- ja basiilikulehti
4 viilu haputaina saia

Koori küüslauguküüned ning ingver ja riivi peene riiviga. Riivi porgand või tõmba köögiviljakoorijaga pikad ribad, tõsta kaussi, lisa paar sl äädikat, maitsesta suhkru ja soolaga, sega hästi läbi ning tõsta kõrvale. Kuumuta pannil õli, prae hakkliha, lisa ingver ja küüslauk, maitsesta soola, pipra, kalakastme ja laimimahlaga. Kui hakkliha on jahtunud, haki basiiliku- ja mündilehed, sega hulka. Viiluta kurk ja redised. Poolita avokaadod, kraabi sisu välja, purusta kahvliga ning maitsesta soolaga. Rösti kergelt saiaviilud. Seejärel määri saiadele esmalt pasteet, seejärel avokaado. Tõsta peale marineeritud porgandid, hakkliha, kurk, redis ning idud ja serveeri koheselt.

VEISEHAKKLIHASUPP TOMATI-JA LÄÄTSEDEGA
Kuuele

1 suur sibul
2 sellerivart
1 porgand
1 sl tomatipastat
külmpressitud oliiviõli
500 g EMH lihaveise hakkliha
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
150 g rohelisi läätsesid
120 g paprikat
1 purk (400 g) kooritud tomateid
2 loorberilehte
vähemalt 1,5 l kodust veiselihapuljongit (vastavalt sellele, kui tummist suppi soovid)
tšillihelbeid
basiilikulehti

Koori sibul ning haki koos selleri ja porgandiga väikesteks kuubikuteks. Kuumuta potis õli, lisa hakitud köögiviljad ning prae läbi, lisa tomatipasta ja pool hakkliha kogusest, kuumuta kuni liha on küpsenud. Maitsesta soola, pipra ja tšillihelvestega. Haki tomatid ja paprika, lisa koos läätsede- ja paprikaga potti. Pista sisse loorberilehed, vala peale puljong ning lase podiseda kuni läätsed on pehmed. Samal ajal pruunista pannil ülejäänud hakkliha, maitsesta. Serveerides puista peale hakkliha ja basiilikulehti.

LIHAPALLID SUITSUJUUSTU JA PEEKONIGA
16 lihapalli/8 sööjale

1 kg EMH lihaveise hakkliha
80 g riivsaia, lisaks lihapallide veeretamiseks
250 ml piima
3 sibulat
3 küüslauguküünt
1 pakk EMH toorsuitsupeekonit
2 muna
kimp siledalehelist peterselli
200 g suitsujuustu
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

kaste:
3 sibulat
6 küüslauguküünt
2 sellerivart
külmpressitud oliiviõli
250 ml punast veini
3 purki (a 400 g) kooritud tomateid
100 ml BBQ kastet
tšillihelbeid või hakitud tšillit (soovi korral)
soola
värskelt jahvatatud pipart
suur punt basiilikut

Koori sibulad ja küüslaugud. Haki lihapallidele kuluv kogus ning tõsta kaussi. Kastme tarbeks haki sibul ja küüslauk koos sellerivartega peeneks. Kuumuta pannil õli ning prae köögiviljad läbi, maitsesta soola ja pipraga, lisa vein ning lase alkoholil aurustuda. Seejärel lisa tomatid, tšilli ning BBQ kaste, sega läbi, proovi puulusika abil veidike tomateid väiksemaks purustada. Kata kaanega ning lase madalal tulel vähemalt 30 minutit podiseda.
Samal ajal valmista lihapallid. Prae peekoniribad krõbedaks ning aseta majapidamispaberile nõrguma. Puista riivsai sibula ja küüslaugu juurde kaussi, vala peale piima, sega. Maitsesta segu soola ja pipraga. Haki petersell peeneks, klopi munad kergelt lahti ning murenda peekoniribad väiksemateks tükkideks. Lisa kõik sibulasegule ning sega korralikult läbi. Viimasena lisa murendatud hakkliha, sega spaatliga segu kergelt läbi. Väldi liigset segamist, muidu saad väga tihked pallid. Puista taldrikule riivsai. Lõika juust 16ks ühesuuruseks tükiks. Tee käed külma vee all märjaks, vormi pallid, pista iga palli sisse juututükk, seejärel veereta riivsaias. Prae pannil osade kaupa igast küljest kuldseks. Seejärel tõsta palid tomatikastmesse ning lase madalal tulel umbes 40 minutit podiseda. Haki basiilik ning sega ettevaatlikult kastmesse. Serveeri lihapalle näiteks orzoga.

EMH NAKED BURGER
Neljale

800 g EMH hakkliha
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

salat:
8 lehte frillice salatit
1 pikk kurk
4 keskmist tomatit
suur peotäis oliivide segu
150 g feta juustu
8 marineeritud pepperoni pipart
1 keskmine punane sibul
peotäis väikeseid mädarõikalehti
peotäis jänesekapsast
peotäis vesiheina
külmpressitud oliiviõli

Koori sibul, viiluta õhukesteks ratasteks. Tükelda kurk ja tomat meelepäraselt. Sega kausis kokku sibul, oliivid, pepperonid ning kurk ja tomat, maitsesta soolaga, nirista oliiviõliga üle. Jäta maitsestuma. Samal ajal vormi hakklihast pätsid, maitsesta mõlemalt poolt soolaga. Grilli soovitud küpsusastmeni ning maitsesta pipraga.
Säti taldrikule salatilehed, sellele burgerikotlett. Sega salati hulka aiarohelise segu ning tõsta kotletile, murenda peale fetajuustu, nirista veel kergelt oliiviõliga üle ning serveeri koheselt!

Scroll to Top