PÕSK

Lihaveise näos asuv põselihas on üks enim tööd tegevaid lihaseid. Seetõttu on põsk ka üks vintskemaid tükke, mis sobib pikaldaseks madalal temperatuuril hautamiseks ja tulemus saab imeline: maitsekas, pehme ja suussulav. Ideaalne talvise puhke- või pidupäeva toit.

Retsept

ŠOKOLAADISED VEISEPÕSED
Neljale

2 EMH lihaveise põske
külmpressitud oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
1 suurem sibul
1 sellerivars
4 küüslauguküünt
150 g toorsuitsupeekonit
1 kaneelikang
1 rosmariinioks
10 kuivatatud musta ploomi
20 g tumedat 70% šokolaadi
2 sl tomatipastat
1 pudel (500 ml) šokolaadiporterit
400 ml veisepuljongit

Koori sibul ja küüslauk. Lõika sibul sektoriteks ning vajuta küüslauguküüned noaseljaga lapikuks. Viiluta sellerivars. Kuumuta pannil õli, pruunista põsed igast küljest, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta ahjupotti. Lõika peekoniribad väiksemaks ning prae pannil koos sibula, küüslaugu ja sellerivarrega. Lisa potti koos kaneeli, rosmariini, šokolaadi ja ploomidega. Lahusta tomatipasta puljongis. Vala seejärel nii puljong kui ka õlu potti, kata kõigepealt küpsetuspaberiga ning seejärel kaanega. Tõsta 170 kraadisesse eelkuumutatud ahju ning küpseta 2,5 tundi või kuni põsed lagunevad koost. Serveeri näiteks sinepise kartulipüreega.

VEISEPÕSED KOMBUCHAGA
Kuuele

3 EMH veisepõske
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
külmpressitud oliiviõli
2 suurt sibulat
5 küüslauguküünt
400 ml kombuchat
2–3 loorberilehte
peotäis kuivatatud lehterkukeseeni
4 vürtspipratera
1 sl kadakamarju
2 sl kadaka palsamiäädikat
300 ml vett
200 ml köögikoort
suur peotäis jõhvikaid

lillkapsalõigud:
2 lillkapsast
sibula- ja küüslaugupulbrit
soola
külmpressitud oliiviõli

Kuumuta pannil õli ning pruunista veisepõsed igast küljest, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta ahjupotti. Koori sibul ja küüslauk, tükelda ning prae pannil läbi, tõsta ahjupotti. Lisa sinna ka loorberilehed, seened, pipraterad ja noaseljaga laiaks vajutatud kadakamarjad. Vala peale kombucha, lisa vesi ja äädikas. Kata pott kaanega ning küpseta põski eelkuumutatud 170 kraadises ahjus 2,5–3 tundi või kuni põsed on pehmed. Pool tundi enne küpsemisaja lõppu lisa jõhvikad. Küpsemise käigus kontrolli kindlasti ka vedelikku, vajadusel lisa vett või puljongit. Tõsta põsed ahjupotist välja, lisa kastmele koor ning kuumuta läbi.
Lillkapsalõikude valmistamiseks lõika lillkapsast umbes 1 cm jämedused lõigud. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda õliga, maitsesta sibula- ja küüslaugupulbriga ning soolaga. Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 15–20 minutit kuni lillkapsas on kuldne ja pehme.
Rebi liha kahe kahvli abil tükkideks, serveeri kastme ja lillkapsaga.

Scroll to Top