SABA

Saba on hästi geniaalne tooraine. See on lihaveisetükkidest üks soodsamaid, aga maitseküllasemaid puljongi või kastme allikaid. Aeglane keetmine muudab luu ja kõhre rikkaliku maitsega želatiiniks, mis jahedasse seisma jättes tarrendub peaaegu süldiks. Kindlasti tuleb saba hautamiseks või keetmiseks varuda tundide viisi aega. Aga mis veel on oluline, lõpuks kukub luudelt maha ka üllavalt suur kogus maitsekat ja pehmet liha.

Retsept

VEISESABASUPP
Kuuele

1 EMH lihaveise saba
rapsiõli
1 sibul
pöidlasuurune jupp ingverit
2 tähtaniisi
paar apelsinikooreriba
suur peotäis kooritud maapähkleid
1 sidrunheina vars
1 laimi mahl
2 sl kalakastet

maitsesegu:
100 g daikoni
2 sl tumedat sojakastet
poole laimi mahl
3 tl röstitud seesamiseemneid
1 tšillikaun
1 karp Shimeji seeni või pisikesi šampinjone
koriandri- ja mündilehti

serveerimiseks:
talisibulat
tšillit
nuudleid

Lõika saba juppideks ning pruunista pannil õliga igast küljest. Tõsta potti, vala peale niipalju külma vett, et saba oleks kaetud, lisaks veel vett 3 cm jagu. Aja vesi aeglaselt keema, riisu vaht. Samal ajal lõika sibul pooleks ning viiluta ingver, pruunista pannil, tõsta potti. Lõika sidrunhein juppideks, tambi noaseljaga läbi ning lisa potti koos tähtaniisi, maapähklite ja apelsinikoorega. Lase paar tundi vaikselt keeda, kuni liha pudeneb luult.
Maitsesegu tarbeks riivi daikon, pigista näppudega läbi, lisa sojakastet, laimimahla, hakitud tšilli ning röstitud seesamiseemned.
Tõsta sabatükid potist välja, ning puhasta liha luudelt. Kurna puljong ning maitsesta kalakastme ning lamimahlaga. Lisa seened.
Tõsta igasse taldrikusse maitsepastat, lisa nuudlid ning liha. Vala peale puljong, puista üle maitserohelisega ning serveeri.

LÕUNAMAINE SABAHAUTIS
Neljale

6–8 EMH lihaveise sabatükki
jahu
külmpressitud oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
2 sibulat
3 keskmist porgandit
4–5 küüslauguküünt
3 sellerivart
200 g mangokuubikuid
400 ml veisepuljongit
400 ml kuiva punast veini
1-2 habanerot
punt tüümianit

Koori köögiviljad. Vajuta küüsluguküüned noaseljaga lapikuks. Lõika sibulad sektoriteks ning porgandid ja sellerivarred väiksemateks tükkideks. Veereta sabatükke jahus. Kuumuta pannil õli ning pruunista sabatükid igast küljest, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta ahjupotti. Lisa pannile köögiviljad, pruunista kergelt ning tõsta saba juurde. Vala peale puljong ja vein, lisa tüümianioksad, mangokuubikud ning habanerod. Tõsta eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju ning küpseta 3–3,5 tundi. Serveeri kartulipüreega.

Scroll to Top