SABA

Saba on hästi geniaalne tooraine. See on lihaveisetükkidest üks soodsamaid, aga maitseküllasemaid puljongi või kastme allikaid. Aeglane keetmine muudab luu ja kõhre rikkaliku maitsega želatiiniks, mis jahedasse seisma jättes tarrendub peaaegu süldiks. Kindlasti tuleb saba hautamiseks või keetmiseks varuda tundide viisi aega. Aga mis veel on oluline, lõpuks kukub luudelt maha ka üllavalt suur kogus maitsekat ja pehmet liha.

Retsept

VEISESABASUPP
Kuuele

1 EMH lihaveise saba
rapsiõli
1 sibul
pöidlasuurune jupp ingverit
2 tähtaniisi
paar apelsinikooreriba
suur peotäis kooritud maapähkleid
1 sidrunheina vars
1 laimi mahl
2 sl kalakastet

maitsesegu:
100 g daikoni
2 sl tumedat sojakastet
poole laimi mahl
3 tl röstitud seesamiseemneid
1 tšillikaun
1 karp Shimeji seeni või pisikesi šampinjone
koriandri- ja mündilehti

serveerimiseks:
talisibulat
tšillit
nuudleid

Lõika saba juppideks ning pruunista pannil õliga igast küljest. Tõsta potti, vala peale niipalju külma vett, et saba oleks kaetud, lisaks veel vett 3 cm jagu. Aja vesi aeglaselt keema, riisu vaht. Samal ajal lõika sibul pooleks ning viiluta ingver, pruunista pannil, tõsta potti. Lõika sidrunhein juppideks, tambi noaseljaga läbi ning lisa potti koos tähtaniisi, maapähklite ja apelsinikoorega. Lase mõned tunnid vaikselt keeda, kuni liha pudeneb luult.
Maitsesegu tarbeks riivi daikon, pigista näppudega läbi, lisa sojakastet, laimimahla, hakitud tšilli ning röstitud seesamiseemned.
Tõsta sabatükid potist välja ning puhasta liha luudelt. Kurna puljong ning maitsesta kalakastme ning lamimahlaga. Lisa seened.
Tõsta igasse taldrikusse maitsepastat, lisa nuudlid ning liha. Vala peale puljong, puista üle maitserohelisega ning serveeri.

LÕUNAMAINE SABAHAUTIS
Neljale

6–8 EMH lihaveise sabatükki
jahu
külmpressitud oliiviõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
2 sibulat
3 keskmist porgandit
4–5 küüslauguküünt
3 sellerivart
200 g mangokuubikuid
400 ml veisepuljongit
400 ml kuiva punast veini
1–2 habanerot
punt tüümianit

Koori köögiviljad. Vajuta küüsluguküüned noaseljaga lapikuks. Lõika sibulad sektoriteks ning porgandid ja sellerivarred väiksemateks tükkideks. Veereta sabatükke jahus. Kuumuta pannil õli ning pruunista sabatükid igast küljest, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta ahjupotti. Lisa pannile köögiviljad, pruunista kergelt ning tõsta saba juurde. Vala peale puljong ja vein, lisa tüümianioksad, mangokuubikud ning habanerod. Tõsta eelkuumutatud 160-kraadisesse ahju ning küpseta 4 tundi või kuni liha pudeneb luudelt. Serveeri kartulipüreega.

VEISESABA-HERNESUPP

Kuuele



puljong:

1 kg EMH lihaveise saba
2 sibulat

1 küüslaugumugul

1 porgand
1 pastinaak
2 sellerivart
päevalilleõli

2 loorberilehte
2 tl musta terapipra, sinepi- ja koriandriseemnete segu
soola

värskelt jahvatatud musta pipart


300 g kuivatatud herneid

6 väiksemat kartulit
150 g EMH toorsuitsupeekonit

2 sibulat

2 porgandit



serveerimiseks:

siledalehelist peterselli, hakitult

marineeritud punast sibulat

Pane herned ööks külma veega likku. Keeda puljong. Selleks koori porgand ja pastinaak, lõika koos sellerivartega juppideks, sibulad lõika sektoriteks, küüslaugumugul pooleks. Seejärel pruunista sabatükid pannil õliga, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta supipotti. Pruunista köögiviljad ning lisa saba juurde. Vala peale külma vett niipalju, et kõik oleks kenasti kaetud ning aja keema ja riisu vaht. Seejärel lisa puljongile loorberilehed ja maitseained. Kata kaanega ning lase vaevu podiseda niikaua kui mahti on, aga vähemalt 6 tundi. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa soola. 
Loputa herned külma voolava vee all, korja välja tühjad kestad. Kurna puljong, vala tagasi potti, lisa herned ning keeda kuni need on pehmed, nii umbes 30 minutit. Samal ajal koori kartulid ning lõika kuubikuteks. Koori sibulad ja porgandid. Sibulad haki peeneks, porgandid riivi peene riiviga. Lõika peekoniribad väikesteks tükkideks. Kuumuta pannil sorts õli, lisa sibulad ja porgandid ning peekon ning prae madalal kuumusel, aeg- ajalt segades 15 minutit. Kui herned on keenud, lisa kartulid, aja keema ning seejärel lisa ka praetud peekoni-köögiviljasegu. Keeda kuni kartulid on pehmed. Puhasta liha kontidest ja lisa supile. Serveerides puista peale peterselli ja sibulat.

VEISESABA UBADEGA
Neljale

1 kg EMH veisesaba
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
külmpressitud oliiviõli
2 suuremat sibulat
5 küüslauguküünt
1 tšillikaun
pöidlasuurune jupp ingverit
3–4 vürtsitera
4 loorberilehte
3 sl tomatipastat
2 sl sojakastet
500–600 ml veisepuljongit
2 purki (a 400 g) meelepäraseid ube
talisibulat, serveerimiseks

Kuumuta pannil õli, pruunista sabatükid igast küljest, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta ahjupotti. Koori sibul, küüslauk ja ingver. Haki kõik peeneks, lisa vajadusel pannile õli juurde ning prae köögiviljad läbi. Lisa tšillikaun, tomatipasta ja soja, kuumuta läbi, lisa puljong, aja keema ning vala saadud segu sabatükkidele. Lisa loorber, kata pott kaanega ning tõsta eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju. Küpseta 2,5 tundi, seejärel lisa kurnatud oad, sega läbi, kata kaanega ning lase veel paarkümmend minutit haududa. Serveeri sibula ning aurutatud riisiga.

Scroll to Top