SISETÜKK

Lihaveise sisetükk on geniaalne lihas, millest võib valmistada mitmekülgseid roogasid. See sobib nii boef a'la tartari kui ka carpaccio valmistamiseks. Sellest võib lõigata grilliks või praadimiseks sobivad lihalõigud või hoopis hautamiseks kuubikud. Valik on valmistaja otsustada.

Retsept

STROOGANOV
Kuuele

800 g EMH sisetükki
3 keskmist sibulat
rapsiõli
soola
värskelt jahvatatud valget pipart
väike kimp tüümiani
250 g šampinjone
suur peotäis kukeseeni
400 ml veisepuljongit
2 sl jahu
300 ml vahukoort
siledalehelist peterselli

Koori sibulad ning viiluta õhukeselt. Lõika seened sektoriteks. Suuremad kukeseened rebi tükkideks. Kuumuta pannil õli, lisa tüümianioksad, sibulad ning seened, prae läbi, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pannilt. Lõika liha meelepärase suurusega tükkideks ning pruunista pannil jaokaupa. Maitsesta. Tõsta seenesegu pannile liha hulka, puista peale jahu ning prae läbi. Lisa pidevalt segades juurde puljong. Viimasena lisa vahukoor ning lase kaane all 20–30 minutit podiseda. Haki petersell, puista kastmele. Serveeri keedukartuli või kartulipudruga. Juurde paku keedupeeti ja hapukurki või mõlemat koos.

VÜRTSIKAS SUPP
Viiele–kuuele

2,5 l veisepuljongit EMH lihaveise kontidest
ingverit
1 küüslaugupea
1 sibul
2 kaneelipulka
4 tähtaniisi
1 sl koriandriseemneid
1 sl fenkoliseemneid
1 sl musta pipra terasid
4 nelgitera
1 must kardemonikupar

maitsestamiseks:
sojakastet
kalakastet
laimimahla

serveerimiseks:
400 g EMH lihaveise sisetükki
nuudleid
tai basiilikulehti
mungoa idusid
tšillit

Keera lihatükk toidukilesse ning aseta sügavkülma (et hiljem oleks lihtsam viilutada). Viiluta ingver, lõika sibul ja küüslauk pooleks. Aja pann kuumaks ning pruunista köögiviljad kuival pannil. Tõsta kõrvale ning lisa pannile kuivad maitseained, rösti neid kui muutuvad aromaatseks. Mõõda potti veisepuljong, lisa röstitud maitsained ning pruunistatud köögiviljad. Aja keema, keera kuumus madalaks ning lase paar tundi podiseda. Seejärel kurna puljong, maitsesta sojakastme, kalakastme ja laimimahlaga.
Tõsta võta liha külmast, viiluta õhukeselt. Keeda nuudlid vastavalt pakendil olevale juhisele. Haki tšilli. Tõsta iga supikausi põhja nuudleid, lisa lihaviilud, tõsta peale tulikuum puljong. Lisa igasse kaussi basiilikulehti, idusid ja tšillit ning serveeri koheselt.

PIPRAVEIS
eelroaks seltskonnale

1 kg EMH lihaveise sisetükki
2 tl soola
1,5 tl sidrunpipart
1,5 tl tšillit
3 tl viie pipra segu

serveerimiseks endale sobivaid lisandeid:
saia, marineeritud kurki, sinepit, sibulat, tšillit, kappareid, mikroürte vms

Puista kõik maitseained suurele lõikelauale ning rulli lihatükki ni, et saaks ühtlaselt maitsetega kaetud. Seejärel mässi tugevalt toidukilesse ning aseta ööpäevaks külmkappi maitsestuma. Edasi tõsta 2 ööpäevaks sügavkülma. Enne serveerimist tõsta liha külmkappi seisma, kuna külmunud liha on raske lõigata. Seejärel viiluta liha õhukeselt ning paku endale sobivate lisanditega.

WELLINGTON
Kuuele

800 g EMH lihaveise siseükki
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
500 g metsaseeni
1 väike sibul
paar tüümianioksa
külmpressitud oliiviõli
100 g õhukeselt viilutatud kvaliteetset suitsupeekonit
1 rull pärmi-lehttainast
1 muna

Pruunista liha pannil vähese õliga igast küljest ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale. Koori ja haki sibul koos seentega peeneks, seejärel prae pannil õlis, maitsesta soola, pipra ning tüümianilehekestega. Võta kolmekordne tükk toidukilet, aseta peale peekoniviilud nii, et servad on kergelt kohakuti, seejärel määri ühtlase kihina peale seened. Tõsta liha peale ning keera toidukile abil tihedasti rulli ning aseta vähemalt 30 minutiks külmkappi tahenema.
Lõika tainast ristkülik, arvestusega, et mõlemast otsast ulatub tainas üle liha 2–3 cm. Klopi muna lahti ning pintselda tainas sellega üle. Seejärel keera liha toidukilest lahti, tõsta tainale. Rulli tainas tihedalt ümber liha ning keera kõik veel omakorda toidukilesse. Kinnita toidukile otsad nagu pakiks kommi ning tõsta rull veel 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 200 kraadini. Võta liha külmast, keera toidukilest lahti ning määri tainas üleni munaga. Tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ning küpseta ahjus kuni sisetemperatuur on 55 kraadi. Kui tainas kipub liigselt pruunistuma, aseta peale foolium. Tõsta liha ahjust, lase enne lahtilõikamist 10 minutit rahuneda ning serveeri punase veini kastmega.

LIHTNE JA LÖÖV PANNIROOG
Neljale

rapsiõli
2 keskmist sibulat
5 küüslauguküünt
väike jupp ingverit
1 roheline tšilli + 1 tšilli (soovi korral, serveerimiseks)
500 g EMH sisetükki
soola
värskelt jahvatatud
2 tl vürtsköömneid
2 tl jahvatatud koriandrit
1 tl tšillipulbrit või tšillihelbeid
1 tl garam masala pulbrit
2 sl tomatipastat
200 ml vett
200 g külmutatud herneid
hakitud koriandrit

Koori sibul ja küüslauk, haki koos tšilliga peeneks. Riivi ingver. Kuumuta panil õli ning prae sibul, küüslauk, tšilli ja ingver läbi. Samal ajal haki liha jämedamalt ning lisa pannile ning pruunista. Maitsetsa soola ja pipraga ning lisa maitseained. Sega korralikult läbi, lisa herned, tomatipasta ning vesi. Kata kaanega ning lase madalal tulel 10 minutit haududa. Soovi korral puista peale koriandrit ning hakitud tšillit ning serveeri koos aurutatud basmati riisiga.

Scroll to Top