MAKS

Jättes kõrvale, kui kasulik on lambamaks oma toitainerikkuse poolest, on tegemist ka äärmiselt õrna ja meeldiva tekstuuriga toorainega. Sarnaselt vasikamaksaga on lambamaks väga õrn, mida peab arvestama ka küpsetamisel. Lambamaksale on omane ka oma äratuntav maitse, mis peaks kõiki lambasõpru meelitama. See kumab läbi isegi maksapasteedist.

Retsept

LAMBAMAKS VANA-TALLINNAGA

500 g EMH lambamaksa
1 sibul
3 küüslauguküünt
2 loorberilehte
6 salveilehte
4–5 sl toorjuustu
1 sl võid + sulatatud võid (pasteedi katmiseks)
2 sl külmpressitud oliiviõli
2 sl Vana Tallinna likööri
soola
värskelt jahvatatud musta ja valget pipart
näpuotsaga tšillihelbeid

kaunistamiseks:
piprateri
ürdioksakesi

Eemalda maksal kile, puhasta kelmetest ja soontest ning lõika ühesuurusteks tükkideks. Koori sibul ja küüslauk ning viiluta õhukeselt. Kuumuta pannil või ja õli segu, lisa sibul, küüslauk ja loorberilehed ning prae kuni sibul muutub klaasjaks. Seejärel lisa maksatükid ja salveilehed ning prae kiirelt läbi, lisa liköör ning kuumuta alkohol välja. Lase veidike jahtuda, maitsesta soola, pipra ja tšillihelvestega. Mikserda saumiksriga või köögikombainis koos toorjuustuga läbi. Tõsta endale sobivasse anumasse, vala peale sulatatud või (nii, et kenasti pasteedi kataks), kaunista pipraterade ning ürdioksakestega. Säilita külmkapis.

VÜRTSIKAS LAMBAMAKS
Neljale

450 g EMH lambamaksa
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
2 nappi sl jahu
1 tl tšillipulbrit
1 tl kuivatatud tüümiani
1,5 tl jahvatatud vürtskööment
külmpressitud oliiviõli
serveerimiseks tomatit, ahju- või praekartulit, granaatõuna ja marineeritud sibulat

Marineeritud sibul:
1 suurem sibul
soola
1 tl sumahhi
siledalehelist peterselli

Koori ja viiluta sibul, haki petersell, sega kokku, maitsesta soola ja sumahhiga ning tõsta kõrvale maitsestuma.
Puhasta maks soontest ning lõika meelepärase suurusega tükkideks. Sega minigripkotis jahu, sool, tüümian ja vürtsid. Tõsta maksatükid jahusegusse ning raputa kotti kuni kõik tükid on ühtlaselt kaetud. Kuumuta pannil õli ning prae maks kuldseks. Ära üleküpseta, maks peab jääma seest roosakas. Serveeri lisanditega.

Scroll to Top