KEEL

Keel on ühest küljest nii tuttav, seda on ikka pandud salatitesse, võileibadele ning tehtud on ka tarrendeid. Samas on keel ka hästi alahinnatud tooraine. Rubskite kategooriasse kuuluv keel on ju äärmiselt maitsekas ning üleootuste rasvane veisetükk. Miks mitte proovida keelt ka vokkida?

Retsept

VOKIROOG LIHAVEISE KEELEGA
Neljale

1 EMH lihaveise keel
100 ml riisiäädikat
100 ml Shaoxing veini
200 ml sojakastet
pöidlasuurune jupp ingverit
2 sl suhkrut

vokk:
500 g voki köögivilju või külmutatud vokisegu
1 purk (230 g) ananssilõikusid omas mahlas
1 sl tärklist
3 tl suhkrut
5 sl sojakastet
2,5 sl riisiäädikat
3 sl tomatiketšupit

serveerimiseks:
talisibulat
seesamiseemneid

Tõsta keel potti, kata veega, lase keema ning eemalda pinnale tekkinud vaht. Seejärel lisa riisiäädikas, sojakaste, vein, suhkur ja viilutatud ingverijupp. Kata kaanega ning lase madalal tulel paar tundi või kuni on pehme, podiseda. Tõsta keeduleemest välja, loputa külma voolava vee all ning eemalda koheselt nahk maha. Aseta keel tagasi potti leeme sisse kuniks on täielikult jahtunud.
Vokiroa kastme jaoks kurna ananass, kuid mahl jäta alles. Sega mahla sekka sojakaste, riisiäädikas, ketšup ja suhkur. Sega väikeses kausis tärklis külma veega ning kalla ka kastme hulka.
Seejärel lõika keelest endale meelepärase suurusega kuubikud või ribad. Kuumuta pannil õli ning prae keeletükid kuldseks. Lisa köögiviljad ning kuumuta läbi. Seejärel vala peale kaste, sega korralikult ning kuumuta keemiseni. Kui tundub, et kaste on liiga paks, lisa veidike vett. Serveerides puista peale hakitud sibulat ning seesamiseemneid.

GRILLITUD VEISEKEEL
Neljale–viiele

400 g EMH veisekeelt

marinaad:
2 sl tumedat sojakastet
2 sl Shaoxing veini
1 tl musta ehk Chinkiang riisiäädikat või tavalist riisiäädikat
1/2 laimi mahl
1 tl seesamiõli
värskelt jahvatatud musta pipart

salat:
250 g rooskapsaid
1 punane tšilli
näpuotsaga soola
näpuotsaga suhkrut
2–3 sl valge veini äädikat

Lõika vajaminev osa keele paksemast osast ning tõsta sügavkülma 15–20 minutiks tahenema (siis on lihtsam viilutada). Sega kokku marinaad. Seejärel võta keel sügavkülmast, eemalda terava noaga nahk ning viiluta nii õhukeselt kui võimalik. Vala osa marinaadist laiapõhjalisse nõusse, seejärel lisa kihina keeleviilud, lisa jälle marinaadi ning keeleviile kuni mõlemad on otsas. Lase vähemalt tunnike marineeruda.
Viiluta rooskapsad hästi õhukeselt, haki tšilli. Sega kausis soola, pipra ning äädikaga. Näpi hästi läbi ning jäta maitsetuma. Enne serveerimist pigista äädikavedelik kapsast välja.
Raputa keeleviiludelt üleliigne marinaad maha ning grilli kuumade süte kohal mõlemalt poolt 2–3 minutit. Serveeri salatiga.

VEISEKEEL KURGIKASTMES
Neljale

400 g EMH keedetud veisekeelt
2 keskmist sibulat
30 g võid
2 sl külmpressitud oliiviõli
1,5 sl jahu
2 sl tomatipastat
1/2 tl paprikapulbrit
150 g metsaseeni või šampinjone
2–3 keskmist marineeritud kurki
400 ml veisekeelepuljongit
värskelt jahvatatud musta pipart
väike kimp lehtpeterselli

Koori sibulad ning haki peeneks. Kuumuta pannil või ja õli segu ning prae sibul klaasjaks. Maitsesta musta pipra ja paprikapulbriga, lisa tomatipasta, sega hästi läbi. Puista peale jahu, sega läbi, et tükke ei jääks ning kuumuta 1–2 minutit, seejärel lisa jao kaupa (pidevalt segades) puljongit. Haki või viiluta seened ja kurk ning lisa kastmele, kata kaanega ja lase 5 minutit podiseda. Haki petersell ning puista kastmele. Viiluta keel ja tõsta kastmesse. Serveeri eelroana. Pearoona paku koos kartulite või pastaga.

VEISEKEELE CHORIZO SUPP
Kuuele kuni kaheksale

1 EMH veisekeel
2 sibulat
2 porgandit
4–5 petersellivart
2 tüümianioksa
10 tera musta pipart
2 loorberilehte
2 sl valge veini või õunaäädikat
soola

Leota veisekeelt paar tundi külmas vees, vaheta selle aja jooksul paar korda vett. Tõsta keel suuremasse potti ning vala peale niipalju vett, et keel oleks korralikult kaetud (umbes 2,5 kuni 3 liitrit), aja keema, riisu pinnale tekkinud vaht, lisa köögiviljad, vürtsid ning maitse järgi soola. Kata pott kaanega ning lase 2–3 tundi kergelt podiseda või kuni keel on pehme. Tõsta keel puljongist, lase veidi jahtuda ning koori koheselt. Kurna puljong.

Supp:
2 liitrit keelepuljongit
100- 120 g kruupi
7 väikest kartulit
70 g lehtkapsast
250 g tomatit
200 g chorizot
meelepärane kogus keedetud keelt

Loputa kruubid voolava vee all, pane potti, vala peale vesi, lisa veidike soola ning keeda pehmeks (mitte pudruks!) kurna ning vajadusel loputa külma veega. Viiluta chorizo, prae pannil kuldseks, lõika keel väiksemateks kuubikuteks või viiluta, tükelda tomat (kui kasutad kirsstomateid, poolita need). Mõõda supipotti puljong, lisa meelepäraselt tükeldatud kartulid, keeda veidi, seejärel lisa kruubid ja lehtkapsas. Kui kartul on pehme, lisa tomatid, chorizo ning keel. Lase keema ning tõsta tulelt. Serveeri!

Scroll to Top