VÄLISTÜKK

Välistükk on väherasvane veise tagaosas asuv lihas, mida kasutatakse näiteks vinnutatud liha tegemiseks, aga sellest võib teha ka madalal kuumusel aeglasel küpsetatud ahjupraadi. Oluline on jälgida liha sisetemperatuuri, mis tagab soovitud küpsusastme. Välistükk sobib ka tükeldamiseks ning böfstrooganovi või ka vokiroogade valmistamiseks.

Retsept

PORRULAUGULIHA
Neljale–viiele

1 kg EMH lihaveise välistükki

marinaad:
200 ml sojakastet
100 ml Teryaki kastet
70 ml Worcesteri kastet
1 suur jäme porrulauk
2 sl seesamiseemneid

praadimiseks:
rapsiõli

serveerimiseks:
basmati riisi
norilehti

Lõika porrulauk pilkuti pooleks, eemalda välimised lehed ning pese külma voolava vee all puhtaks, viiluta õhukeselt, tõsta suurde kaussi. Lõika välistükist ristikiudu õhukesed lõigud ning need omakorda ristikuidu ribadeks. Tõsta kaussi, lisa kastmed, sega hästi läbi, kata toidukilega ning aseta külmkappi maitsestuma. Aeg-ajalt segades, lase lihal 24–36 tundi maitsestuda. Seejärel puhasta liha marinaadist.
Rösti esmalt kuival pannil seesamiseemend, tõsta kõrvale. Kuumuta pannil õli ning prae liha kiiresti jao kaupa läbi. Tõsta kaanega nõusse, lisa vahele seesamiseemneid ning hoia soojas.
Serveeri liha keedetud basmatiriisi ning norilehtedega.

VEISELIHA KARRI
Viiele–kuuele

1,3 kg EMH lihaveise välistükki

karripasta:
1 kaneelipulk
2 tähtaniisi
4 kardemonikupart
1 sl fenkoliseemneid
1 tl koriandriseemneid
1 tl jahvatatud vürtskööment
0,5 tl jahvatatud nelki
6 küüslauguküünt
2 sibulat
jupp ingverit
jupp kurkumijuurt
2 sidrunheinavart
4 laimilehte
2 sl tamarindipastat
4–5 linnusilmatšillit
rapsiõli

lisaks:
1 sl kookospalmisuhkrut
1 sidrunheinavars
4 lamimilehte
4 sl kookosjahu
1 purk (400 ml) kookospiima
200 ml vett

Kuumuta pannil karripasta kuivi komponente kuni muutuvad aromaatseks. Tõsta pannilt, jahuta ning uhmerda pulbriks. Koori sibulad, küüslauk, kurkumi- ja ingverijuur. Lõika kõik väiksemateks tükkideks koos sidrunheina, laimilehtede ning tšillidega. Lisa uhmrisse ning uhmerda pastaks. Lõika veiseliha kuubikuteks, kuumuta potis või hautamisnõus õli ning pruunista liha jao kaupa, tõsta potist välja, maitsesta soolaga. Lisa potti karripasta ning kuumuta segades umbes 5 minutit. Haki laimilehed peeneks, tao sidrunheinavars noa seljaga lapikuks. Seejärel tõsta lihakuubikud tagasi potti, lisa kookosjahu, kookospiim, vesi, suhkur, sidrunheinavars ja hakitud laimilehed. Kata pott kaanega ning lase haududa 3–4 tundi või kuni liha laguneb koost. Serveeri karri riisi ja lameleibadega.

JÕULUNE AHJUPADA

Kuuele


1,2 kg EMH lihaveise välistükki

3 keskmist punast sibulat

2 keskmist kollast sibulat

2 keskmist porgandit

punt tüümianit ja rosmariini
1 küüslaugumugul

2 tähtaniisi

2 kardemonikupart
1 kaneelikang
300 ml kuiva punast veini 

soola

värskelt jahvatatud musta pipart
külmpressitud oliiviõli



Koori sibulad ja vajadusel porgandid, lõika sibulad sektoriteks ning porgandid suupärasteks tükkideks. Puhasta küüslauguküüned. Lõika lihatükk 2,5×2,5 cm kuubikuteks, kuumuta pannil õli ning pruunista lihatükid igast küljest, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta ahjupotti. Lisa pannile vajadusel veel veidi õli ning pruunista köögiviljad, vala peale vein ning lase alkoholil aurustada, seejärel vala kogu pannitäis liha juurde. Lisa ürdioksad ning vürtsid. Lisa potti niipalju vett, et liha oleks kaetud. Kata kaanega ning hauta 160–170 kraadises ahjus 2,5 tundi või kuni liha on pehme. Kougi kahvliga välja ürdioksad ning vürtsid ja serveeri näiteks kartuli-pastinaagipüreega.

Scroll to Top