RIBID

Short ribs ehk lühikesed ribid koosnevad ribiluu lühikesest osast, kus on ohtralt liha, mille kogus konditi varieerub. Sidekoe lagundamiseks ja liha pehmeks küpsemiseks tuleb nende valmimiseks varuda ikka aega. Aga seda maitsvam on tulemus.

Retsept

RIBID MAISISALATIGA
Kuuele

2 kg EMH lihaveise ribisid
1 sl sibulapulbrit
1 sl küüslaugupulbrit
1 tl paprikapulbrit
1 tl tšillipulbrit
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl ingveripulbrit
4 sl külmpressitud oliiviõli
2 tl kanget sinepit
3 tl fariinsuhkrut
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
BBQ kastet (ribide määrimiseks)

salat:
2 maisitõlvikut
1 väiksem romaani lillkapsas
250 g kirsstomateid
2 sl majoneesi
4 sl maitsestamata jogurtit
2 küülauguküünt
sidrunimahla
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

Sega omavahel kõik maitseained. Seejärel masseeri kõik ribitükid hästi seguga sisse ning aseta vähemalt ööpäevaks külmkappi maitsestuma. Tõsta ribid vähemalt 30 minutit enne küpsetamist toatemperatuurile. Aseta küpsetusnõusse, vala vormi põhja veidike vett, kata pealt küpsetuspaberi ja fooliumiga ning küpseta 160 kraadises eelkuumutatud ahjus 4 tundi või kuni ribid on pehmed. Eemalda foolium, määri ribid endale meelepärase BBQ kastmega ning tõsta veel korraks ahju grilli alla.
Salati jaoks keeda maisitõlvikuid soolaga maitsestatud vees 10 minutit, jahuta ning lõika terava noaga maisiterad maha. Eemalda lillkapsal õisikud ning blanšeeri kuumas vees. Lõika kirsstomatid pooleks. Tõsta kõik suurde kaussi. Koori küüaluguküüned ning riivi, sega kokku majoneesi, jogurti ja sidrunimahlaga. Maitsesta soola ja pipraga. Enne serveerimist sega salat kokku ning paku koos ribidega.

AASIAPÄRASED VEISERIBID
Neljale

1,5 kg EMH veiseribisid
rapsiõli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
2 suurt sibulat
4 küüslauguküünt
50 ml sojakastet
3 sl musta oa kastet
50 ml riisiäädikat
50 ml Shaoxing veini
2-3 sl palmisuhkrut
2-3 tähtaniisi
tšillihelbeid (maitse järgi)
köögiviljapuljongit

Koori sibul ja küüslauk, viiluta. Lõika veiseribiplaat ribide kaupa lahti. Kuumuta pannil veidi õli ning prae ribid igast küljest kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga, tõsta paraja suurusega (et ribid istuksid tihedalt) haudepotti või küpsetusnõusse. Eemalda pannilt liigne õli, prae sibul ja küüslauk kergelt läbi. Lisa sojakaste, musta oa kaste, riisiäädikas, vein, suhkur, tähtaniis ja tšillihelbed. Kui suhkur on sulanud, vala kogu kupatus ribidele, lisa niipalju kuuma köögiviljapuljongit, et ribid oleks peaaegu kaetud. Kata pott kaanega või tihedalt küpsetuspaberi ja fooliumiga. Küpseta eelkuumutatud 160-kraadises ahjus 2,5–3 tundi või kuni liha kukub luudelt. Serveeri soovi korral aurutatud riisi ja brokoliga.

Scroll to Top