SUPIKOGU

Lambakontidest keedetud puljongi valmistamise eelduseks on, et selle sööjale meeldib ka lambaliha, sest sellele omane maitse jääb külge ka puljongile. Seda, kuidas juba puljongit kasutada, on ka mitmeid võimalusi. Lisaks nii loogiliselt kõlavale supile, saab sellest kokku keeta ka rammusa kastme. Kindlasti on puljongi keetmise juures boonuseks see, et kontide vahelt pudeneb kenasti ka pehmet ja maitsvat liha, mida saab lisada ka supile või kasutada hoopis uue roa komponendina.

Retsept

LAMBALIHAPULJONG
2–2,5 liitrit

1 kg EMH lamba supikogu
1 suurem sibul
2 porgandit
2 sellerivart
4 küüslauguküünt
2 sl tomatipastat
200 ml kuiva valget veini
1 rosmariinioks
4 loorberilehte
10 musta pipra tera
soola
peotäis tilli- ja petersellivarsi

Koori porgandid ja küüslauguküüned, vajuta küüslauk noa seljaga laiaks. Lõika sibul sektoriteks, porgand ja seller viiluta. Kuumuta pannil õli, lisa kõik köögiviljad, pruunista, seejärel lisa tomatipasta, kuumuta läbi. Viimasena lisa vein ning kuumuta kuni alkohol on aurustunud ja eemalda pliidilt. Tõsta supikondid suurde potti, kata külma veega ning aja keema, riisu vaht. Maitsesta soolaga, lisa köögiviljad, rosmariin, loorber, pipar ning tilli- ja petersellivarred. Kata kaanega ning lase paar–kolm tundi madalal temperatuuril tiksuda. Mida kauem, seda parem. Seejärel tõsta puljong jahedasse seisma, kuni see on hangunud. Siis saad üleliigse rasva puljongit ära koorida. Tõsta kondid puljongist välja, puhasta liha kontidelt ning kurna puljong (jäta supi jaoks alles). Tõsta puljong purkidesse ning säilita külmkapis.

KEVADINE LAMBALIHASUPP ÕHULISTE PALLIKESTEGA
Neljale

1,2 liitrit lambalihapuljongit
200 g rohelisi herneid (külmutatud)
100 g sparglit
400 g värsket kapsast

pallikesed (umbes 20 tükki):
120 g kontidelt puhastatud liha
1 sl riivsaia
30 g parmesani
peterselli
1 muna

Riivi juust ning haki petersell ja liha. Lisa riivsai, muna, petersell ja juust. Sega hästi hoolikalt läbi, vormi pallikesed ning tõsta kõrvale. Viiluta kapsas ning lõika spargel juppideks (enne eemlada alumine puine osa). Kuumuta potis puljong, lisa kapsas, keeda, kuni see on pehme, lisa spargel, herned ja pallikesed. Lase madalal tulel tiksuda kuni pallikesed tõusevad pinnale. Serveeri kohe!

MAITSEPOMM
Neljale

1,2 l lambalihapuljongit
2 keskmist tomatit
1 väike baklazaan
1 keskmine paprika
6 -7 pisikest kartulit
lambaliha (ribidelt puhastatud)
kimp tilli ja peterselli

Koori kartulid, lõika pooleks. Puhasta paprika seemnetest, lõiks meelepärasteks tükkideks. Koori kergelt baklažaan, lõika väiksemateks tükkideks. Haki tomat ning maitseroheline. Aja puljong potis kuumaks, lisa kartulid ning keeda peaaegu pehmeks. Lisa seejärel baklažaan, paprika ja tomat, keeda veel madalal tulel 5 minutit. Seejärel lisa liha ja ürdid ning serveeri.

Scroll to Top