ÜDIKONDID

Luuüdi söömine on inimkonna jaoks ammu unustatud vana teema. Seda peetakse üheks väärtuslikuks tooraineks juba aegade algusest alates. Väärtuslik on kontide puhul just nende kõrge toiteväärtus ja rasvasus. Aga mainimata ei saa jätta ka maitseelamust, mille saavutamiseks peab leidma tasakaalu täiendava salati ja kvaliteetse saia näol.

Retsept

RÖSTITUD LIHAVEISE ÜDIKONDID
Kaheksale

2 EMH lihaveise üdikonti (pikuti poolitatud)
riivsaia
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

salat:
1 sibul
suur peotäis rediseid
1 keskmine kurk
peterselli
sidrunimahla

serveerimiseks:
hapusaia

Maitsesta kondid soola ja pipraga ning puista riivsaiaga üle. Tõsta eelkuumutatud 180 kraadisesse ahju ning küpseta sõltuvalt kondi suurusest 10–15 minutit. Jälgi, et üdi hakaks kergelt sulama ja mullitama, aga ei voolaks kondist välja. Samal ajal koori sibul, lõika koos rediste ja kurgiga väikesteks kuubikuteks. Haki petersell. Tõsta kaussi, maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Viiluta sai ja rösti. Määri röstitud saia peale küpsenud üdi, raputa peale salatit ning serveeri koheselt!

LUUÜDIVAHT

2 EMH lihaveise üdikonti (pikuti poolitatud)
1 küüslaugumugul
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
väike punt rosmariini ja tüümianit
külmpressitud oliiviõli

Tõsta kondid küpsetuspaberiga vooderdatud ahjunõusse. Maitsesta soola ja pipraga. Haki ürdid ning puista peale. Lõika küüslaugumugul risti pooleks, piserda peale veidi oliiviõli ning aseta kontide juurde ahjunõusse. Aseta kondid 200 kraadisesse eelkuumutatud ahju ning küpseta 15–20 minutit või kuni üdi lööb kondi küljest lahti. Tõsta ahjust välja, jahuta maha nii, et üdi oleks hangunud. Kraabi siis lusikaga kontidest välja vahustamiskaussi, lisa küpsenud küüslauk ning vahusta üdi mikseriga. Tõsta klaaspurki, sulge kaanega ning säilita jahedas. Kasuta näiteks kartulite ning köögiviljade küpsetamisel või määri krõbedale röstsaiale tilgakese sidrunimahlaga. Ülejäänud kontidest keeda puljong ning valmista maitsev supp. Vaata retsepti lihaveise sisetüki juures!

Scroll to Top