VABAKÄIGUKANA

Vabakäigu kana saab käia õues käia, tal on ruumi siblida ja ta saab mitmekülgset toitu. Sellist elu nautinud kana liha on tihkem ja ka maitsvam. Tasub igal juhul proovimist.

Retsept

ADŽIKAKANA
Kuuele

1 EMH vabakäigu kana (umbes 1,5 kg)
1 sl külmpressitud oliiviõli
3 sl adžikat
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

panniporgandid:
500 g porgandeid
külmpressitud oliiviõli
1 sl võid
mõned tüümianioksad
0,5 tl jahvatatud vürtskööment
umbes poole sidruni mahl
2 tl mett

Kuivata kana majapidamispaberiga, eemalda selgroog ning vajuta laiaks (pane käed rinnakule ning vajuta kergelt). Maitsesta soola ja pipraga. Sega adžika oliiviõliga ning määri ühtlaselt kanale. Lase paar tundi kuni üleöö marineeruda. Seejärel küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit või kuni kana on küps.
Samal ajal valmista kuskuss ja porgandid. Koori porgandid, lõika meelepärase suurusega tükkideks. Kuumuta pannil või ja õli segu, lisa porgandid, pruunista kergelt, lisa tüümianioksad, siis kata kaanega ning hauta madalal tulel pehmeks. Porgandid peaksid jääma kergelt krõmpsud. Maitsesta vürtsköömnete, soola, pipra, sidrunimahla ja meega.
Serveeri kana kuskussi ja porganditega.

SIIDRIKANA
Kuuele

1 EMH vabakäigu kana
külmpressitud oliiviõli
soola
1/2 pakki Santa Maria kuivmarinaadisegu kanale
1 purk (0,33 l) kvaliteetset siidrit
punt tüümianit ja rosmariini
4 loorberilehte
4 keskmist sibulat
1 kg kartuleid

Sega marinaadisegu oliiviõliga nii, et saad pasta. Määri kana nii seest kui väljast ühtlaselt kokku. Vala kolmandik siidrist purgist välja, pista purki 1 loorberileht ning ürdioksi. Aseta kana purgi peale ning ahjunõusse. Koori sibulad, lõika sektoriteks ning kartulid meelepärase suurusega. Tõsta köögiviljad samuti ahjuvormi, ümber kana. Piserda peale oliiviõli, maitsesta soolaga.
Tõsta kana eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju ning küpseta 1,5 tundi või kuni kana on küps. Serveeri sibulate ja kartulite ning värske salatiga.

GRILLITUD KANA ARBUUSI-SPINATISALATIGA
Neljale viiele

Marinaad:
2 l vett
60 g soola
30 g suhkrut
10 terapipart
1 loorberileht
5 vürtspipra tera

Salat:
800 g arbuusi
paar suurt peotäit spinatilehti
200 g grilljuustu
külmpressitud oliiviõli
sidrunimahla
soola

Aja marinaadi jaoks vesi keema, lisa sool, suhkur ja vürtsid. Keera kuumus madalaks, lase 5 minutit keeda ning seejärel jahuta. Kuivata kana majapidamispaberiga, eemalda selgroog ning vajuta laiaks (pane käed rinnakule ning vajuta kergelt).
Tõsta kana marinaadi ja lase vähemalt üleöö jahedas maitsestuda. Kuivata kana majapidamispaberiga, pintselda oliiviõliga ning küpseta grillil möödukal kuumusel, aeg-ajalt keerates 45 minutit või kuni kana on küps. Kui soovid kana ahjus valmistada, siis küpseta seda eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes 45 minutut või kuni kana on küps. Prae või grilli juust, lõika meelepärasteks tükkideks, lõika arbuus kuubikuteks. Tõsta salatikomponendid kaussi, nirista peale oliiviõli ja sidrunimahla, maitsesta soolaga ning sega läbi. Serveeri kana salatiga.

ROSMARIINI-PALSAMIÄÄDIKA KANA
Neljale-viiele

1 EMH vabakäigu kana (u 1,5 kg)
5 küüslauguküünt
1 tl tšillipulbrit
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
1 suurem rosmariinioks
20 g toasooja võid
3 sl külmpressitud oliiviõli
2–3 sl palsamiäädikat
soola

Koori küüslauguküüned, püreesta maitseainete, õli, või ja palsamiäädikaga köögikombainis või blenderis. Haki rosmariin, lisa segule ning maitsesta soolaga.
Kuivata kana seest ja väljast majapidamispaberiga, maitsesta soolaga. Lükka ettevaatlikult nahk rinnafilee küljest lahti ning määri osa maitsesegust ühtlaselt nahavahele. Ülejäänud seguga määri kana nii seest kui väljast. Lase vähemalt paar tundi maitsestuda. Kui on aega, kata kana toidukilega ning lase külmkapis üleöö maitsestuda.
Tõsta kana 30 minutit enne valmistamist toatemperatuurile. Aseta ahjuvormi, vala vormi põhja 150 ml vett ning küpseta eelkuumutatud 180 kraadises ahjus 1,5 tundi. Kui kana kipub liialt pruunistuma, kata see fooliumiga. Serveeri endale meelepäraste lisanditega.

Scroll to Top