VÄLISFILEE

Välisfilee on kontrastne tükk oma taise liha ja selle küljes oleva ohtra pekiribaga. Mõned minutid kuumust ühelt ja teiselt poolt ning pekk hakkab sulama ja liha muutub suussulavalt pehmeks. Lisaks veel mõned minutid fooliumi sees, kus sulav pekk ja lihamahlad segunevad. Suurepärane kooslus siia kõrvale on näiteks baklažaanifriikad.

Retsept

VÄLISFILEE BAKLAŽAANIFRIIKATEGA
Neljale

2 EMH lihaveise välisfilee lõiku
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
1 keskmine baklažaan
1 muna
jahu
riivsaia

paneerimiseks:
külmpressitud oliiviõli

serveerimiseks:
endale meelepärast kastet

Võta liha vähemalt 30 minutit enne küpsetamist toatemperatuurile. Lõika baklažaanist endale meelepärase ja ühtlase kujuga tükid. Tõsta need kaussi, maitsesta soola ja pipraga ning sega hästi läbi. Löö ühele taldrikule lahti muna, teisele puista jahu ning kolmandale riivsaia. Veereta baklažaanitükke esmalt jahus, raputa liigne jahu maha. Seejärel keeruta munas ning viimasena riivsaias. Lao friikad restiga ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ning küpseta eelkuumutatud 190 kraadises ahjus 15 minutit või kuni need on kuldsed ja krõbedad.
Aja söed kuumaks ning maitsesta liha soola ja pipraga. Grilli liha kummaltki poolt 2–3 minutit. Seejärel tõsta taldrikule ning kata fooliumiga. Lase kuni 10 minutit seista. Serveeri koos baklažaanifriikatega.

GRILLITUD VÄLISFILEE HIRSISALATIGA
Neljale

2 EMH väisfilee lõiku

marinaad:
2 sl külmpressitud oliiviõli
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl cayenne’i pulbrit
0,5 tl kookospalmisuhkrut
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

salat:
85–90 g hirssi
200 g tomatit
pool pikka kurki
peotäis tilli ja siledalehelist peterselli
soola
külmpressitud oliiviõli
veerandi sidruni mahl

Sega maitseained omavahel kokku. Tõsta liha marineerimisnõusse ning hõõru seguga igast küljest ühtlaselt kokku. Kata liha toidukilega ning tõsta ööks külmkappi maitsestuma. Keeda hirss soolaga maitsestatud vees (ära lase pudruks!), kurna ning loputa külma vee all. Haki kurk, tomat ning ürdid. Maitsesta hirss sidrunimahlaga, lisa 2–3 sl oliiviõli ning sega kokku köögiviljade ning ürtidega.
Grilli liha kummaltki poolt 2–3 minutit. Seejärel jäta fooliumisse 15 minutiks puhkama. Viiluta liha õhukeselt ning serveeri koos salatiga.

Scroll to Top