VÄLISTÜKISILM

Veise tagaosast lõigatud välistükisilm on hästi taine lihatükk, mis sobib ahjus pikemaks ajaks madalal temperatuuril hautamiseks. Ideaalne tükk röstbiifi valmistamiseks ning serveerimisel tuleb viilutada võimalikult õhukeselt.

Retsept

VEISELIHA ROSMARIINIKOORIKUS
Kuuele kuni kaheksale

1 EMH lihaveise välistüki silm
kimp rosmariini
värskelt jahvatatud musta pipart

lisand:
2 sibulat
4–5 loorberilehte
1,5 kg kartuleid
ürdisoola
külmpressitud rapsiõli

Rebi rosmariiniokstelt lehed ning haki peeneks. Puista lõikelauale, ketra juurde pipart. Seejärel veereta lihatükki rosmariinisegus nii, et kõik saaks ühtlaselt kaetud. Keera liha toidukilesse ning tõsta üleöö külmkappi maitsestuma. Tõsta liha pool tunnikest enne küpsetamist toatemperatuurile. Kuumuta pannil õli ning pruunista lihatükk igast küljest. Tõsta restiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadises eelkuumutatud ahjus umbes 40–50 minutit või kuni liha sisetemperatuur on 60 kraadi. Tõsta ahjust, kata fooliumiga ning lase vähemalt 20–30 minutit puhata.
Samal ajal koori sibul, lõika sektoriteks. Lisa samale pannile, kus liha pruunistasid, veidi õli juurde. Lisa sibulad, pruunista, seejärel ka kartulid ja loorberilehed, maitsesta ning küpseta aeg-ajalt segades kuni kartulid on kuldsed ja küpsed. Viiluta liha õhukeselt, maitsesta soolaga ning serveeri
koos pannikartulitega. Kui puhkamise ajal on lihast eraldunud vedelikku, siis kasuta seda kastmena.

AHJULIHA VÕIKU
Neljale

eelmise päeva ahjuliha
8 viilu haputaina saia
hapukapsast või hapukurki
riivitud juustu

kaste:
3 sl kvaliteetset majoneesi
2 sl maitsestamata jogurtit
1 küüslauguküüs
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
1–2 tl Worcesteri kastet
1 tl mädarõigast
soola

Kastme valmistamiseks koori ja riivi küüslauk ning sega teiste kastmekomponentidega. Viiluta ahjuliha hästi õhukeselt. Kui kasutad hapukurki, viiluta ka need õhukeselt. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga lao saiaviilud peale ning küpseta eelkuumutatud 200 kraadises ahjus 23 minutit. Tõsta ahjust, raputa kõikidele saiapoolikutele rohkelt juustu ning 4 poolikule tõsta nipalju lihaviile kui soovid. Aseta ahju tagasi ning küpseta kuni juust sulab ning liha on soe. Võta ahjust, nirista lihale kastet, tõsta peale sobiv kogus kurgiviile või hapukapsast. Pealmiste saiapoolikute juustuga poolele määri samuti kastet, aseta võileivale, pressi kergelt kokku ning serveeri.

HIINAPÄRASELT HAUTATUD VEIS
Viiele

900 g EMH lihaveise välistüki silma
3 keskmist sibulat
3 loorberilehte
2 tähtaniisi
1 tl Szechuani pipart
1 jupike ingverit
2–3 linnusilma tšillit
külmpressitud rapsiõli
3 sl riisiäädikat
5 sl sojat
3 keskmist porgandit
400 g väiksemaid kartulit

Koori sibul ja ingver, viiluta õhukeselt. Purusta noa seljaga pipraterad. Koori porgandid ja kartulid, lõika porganditest 1 cm suurused rattad ning kartulid poolita. Lõika liha 2×2 cm kuubikuteks, tõsta potti, vala peale külm vesi ning aja keema. Riisu pealetekkiv vaht, seejärel tõsta kuubikud vahukulbiga välja, kurna puljong läbi tiheda sõela või riide. Kuumuta pannil veidike õli, lisa sibul ja ingver, prae madalal tulel aeg-ajalt segades kuni sibul on kuldne, lisa loorber, tähtaniis, purustatud pipraterad ning tšillikaunad, kuumuta veel mõned minutid. Seejärel lisa veisekuubikud ning niipalju puljongit, et liha on kaetud (ülejäänud puljong hoia alles, kui vaja lisa seda liha hautamise ajal juurde). Maitsesta soja ning riisiäädikaga, kata tihedalt kaanega ning lase madalal tulel 75 minutit haududa. Seejärel lisa porgandirattad, kuumuta 15 minutit, viimasena lisa kartulid ning kuumuta veel, kuni kartulid on pehmed.

Scroll to Top