VERIVORST

Traditsiooniline talviste pühade roog on ikka olnud sealihast, seapekist, odrakruubist ja seaverest valmistatud vorst, mis on maitsestatud vorstirohu ehk majoraaniga. Vorsti sisse röstitud sibul lisab vaid maitseelamusi. Kui peolauast jääb vorsti üle, võib seda omakorda uute roogade valmistamisel kasutada.

Retsept

VERIVORSTIPIRUKAD
16 tükki

4–5 EMH verivorsti
1 pakk pärmi-lehttainast võiga
meelepärast moosi (pohla, mandariini, apelsini, jõhvika vms)
veidike piima
tüümianioksakesi

Viiluta verivorstid. Lõika lehttainalehed 4 võrdseks ristkülikuks. Tõmba terava noaga igale pirukale servadest 0,5 cm kaugusele väiksem ristkülik, aga ära taigast põhjani läbi lõika. Määri servad piimaga ning tõsta sisemisele joonistatud ristkülikule parajalt moosi, selle peale aseta 2 verivorstiviilu, puista peale tüümianiokstelt rebitud lehekesi. Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 10 minutit või kuni tainas on kerkinud ja kuldne.

EMH HOMMIKUSÖÖK
Kuuele


1 pakk EMH verivorste

1 pakk EMH toorsuitsupeekonit
6 mahekana muna
400 g beebi šampinjone

külmpressitud rapsiõli

1 purk (400 g) läätsesid

1 purk (400 g) purustatud tomateid
2–3 sl ketšupit

suhkrut, maitse järgi
BBQ kastet, maitse järgi
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
1 pikk värske kurk

Kõigepealt valmista läätsed. Selleks kurna need ning loputa voolava vee all. Tõsta potti, lisa tomatid, ketšup, maitse järgi suhkrut ja BBQ kastet. Aja keema ning lase madalal tulel 15–20 minutit podiseda. Maitsesta soola ja pipraga, tõsta kõrvale sooja. Kuumuta pannil õli ning prae seened kuldseks, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale. Seejärel järgmisena prae peekon ja verivorstid. Samal ajal lõika kurk väiksemateks kuubikuteks. Viimasena prae munad, tõsta soojendatud taldrikutele, lisa peekoniribasid, viilutatud verivorste, seeni, läätsesid ja kurki ning serveeri koos tassi hea kange kohviga.

Scroll to Top